P1100855a (Kopiowanie)Muszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale to ciasto jest inne, jest szybkie, proste, oczywiście zdrowe (bez mąki, jajek, cukru) i pyszne. Znalazłam w necie przepis, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała lub czegoś nie odjęła, a więc do dzieła i smacznego:)

Składniki (na dużą blachę):

  • 4 puszki czerwonej fasoli
  • 4 banany
  • 12 daktyli 
    http://www.najlepszedaktyle.pl
  • 2 gorzkie czekolady
  • kakao (ja dodaje 2-3 łyżki)
  • rum (ja dodałam 5 łyżek, ale można mniej).
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowa gorzka czekolada, jeśli ktoś chce polać na wierzchu + żurawina lub orzechy

Do dzieła:

Fasolę płuczemy i blendujemy razem z obranymi bananami i daktylami na gładką masę   (można też w maszynce do mielenia, tak chyba nawet będzie łatwiej, ale nie posiadam więc zostaje blender). Do masy dodajemy kakao, cynamon i rum oraz 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady. Wszystko mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Temperatura pieczenia 180 stopni (góra-dół) – 50 minut. Studzimy, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy żurawiną lub orzechami/migdałami. SMACZNEGO:)

Rada: Jeśli komuś jest za mało słodkie może dodać więcej daktyli lub miodu:)

A teraz wersja mini – muffinki. W tej wersji dodałam do środka pokrojoną żurawinę i drobno posiekane orzechy włoskie:)

20161112_175733a (Kopiowanie)