P1080081a (Kopiowanie)Gulasz rozmaitości powstał z powodu pomyłki….wysłałam po mięso wołowe a dostałam mięso wieprzowe:)

Składniki:

  • ok 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie polędwiczka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 jabłko
  • kawałek dyni
  • majeranek, czosnek niedźwiedzi, lubczyk,
  • papryka słodka, papryka ostra wędzona
  • sól, pieprz
  • oliwa, woda
  • trochę wina ( u mnie różowe)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Działamy:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,  kroimy na większe kawałki i podsmażamy na oliwie, następnie dolewamy trochę wina i chwilę jeszcze podsmażamy do momentu wyparowania. Cebulę i dynię kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach  i wszystko chwilę podsmażamy.

Mięso i warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy tak 20-30 minut, następnie dorzucamy wszystkie zioła, koncentrat i przyprawy. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę a następnie dorzucamy do naszego gulaszu. Gotujemy jeszcze z 1 godzinkę aż mięso będzie mięciutkie a jabłka się rozpadną. Gulasz powinien wyjść gęsty i bardzo aromatyczny.

Moja propozycja do gulaszu to zdrowa kasza gryczana krakowska i ogórek małosolny, oczywiście własnej roboty. SMACZNEGO.