1503378_1405009793127337_6368689566289751999_n

Gulasz:

  • Do 1 kg mięsa wołowego (jakieś dobre)
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • czosnek, marchewka
  • cynamon, świeża pietruszka lub lubczyk, czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz, papryka słodka/ostra/wędzona, oliwa.
  • No i oczywiście 2-3 jabłka.
  • można też dodać 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

Działamy:

Cebulę drobno pokrojoną podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy – odkładamy na bok. Teraz na patelnię po cebuli i czosnku wrzucamy mięso (pokrojone w mniejsze lub większe kawałki, jak kto lubi) i chwilę smażymy. Teraz naszą cebulę, czosnek oraz mięso wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, dorzucamy kawałek kory cynamonowej, marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki (u mnie są to słupki) i obrane i pokrojone w mniejsze kawałki jabłka i tak dusimy na małym ogniu 1-1,5 godziny i wyłączamy gaz.

Mój gulasz jest robiony w dwóch etapach, a mianowicie pierwszy etap jest opisany powyżej i zazwyczaj jest robiony wieczorem, drugi etap robię już następnego dnia, czyli podgrzewamy naszą zawartość garnka, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (powinno być mięciutkie i lekko się rozpadające). Natomiast jabłka powinny całkowicie się rozpaść i spowodować że gulasz będzie gęsty:))))) SMACZNEGO.

Zapiekanka ziemniaczana:

  • Ziemniaki,
  • mleko, śmietana,
  • gałka muszkatołowa, rozmaryn, sól, oliwa,
  • czosnek, to chyba tyle:)
  • aaaa i trochę sera (ja dodaje mozzarelle lub parmezan owczy).

Ziemniaki (najlepsze takie małe) obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do rondla wlewamy trochę mleka i śmietankę, najlepsza taka 36 ale ja kupuje 22 i też jest dobrze:) następnie wrzucamy ziemniaki, sól, czosnek, trochę gałki i rozmaryn i zagotowujemy całość. Małe naczynka smarujemy oliwą, wylewamy zawartość, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) tak na 20-30 minut, trzeba sprawdzać. SMACZNEGO.

10940623_1405009796460670_6958900248046198061_n 10947246_1405010716460578_1627946107176338154_n