P1080068 (Kopiowanie)Niedzielny rodzinny obiad – czyli dzisiaj karkówka z puree ziemniaczanym i surówką. Cóż ja mogę więcej powiedzieć….palce lizać. Dzięki Siostra za przepis, oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka ketchupu (najlepszy własnej roboty).
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju/oliwy
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • płaska łyżeczka miodu
  • majeranek, sól, pieprz

Działamy:

Karkówkę kroimy na niezbyt grube plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Cebulę i czosnek blendujemy na gładką masę. Teraz łączymy wszystkie składniki wymienione powyżej i dobrze mieszamy. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy sosem, następnie znowu karkówka i sos. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1,5 – 2 godziny ( trzeba sprawdzać). Karkówka powinna być mięciutka i rozpływająca się w ustach. SMACZNEGO!

Rada: jeśli ketchup jest za słodki to możemy pominąć miód lub dodać ostrzejszy ketchup lub ostrzejszą musztardę – wszystko zależy co kto lubi :)