P1080056a (Kopiowanie)

Składniki:

  • kasza jaglana (jedna szklanka)
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • sezam
  • mąka owsiana
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • jajko
  • masło klarowane/oliwa

Działamy:

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną  kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, razem z czosnkiem i marchewką. Studzimy.

Składamy całość – do kaszy dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek i marchewkę, dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę, jajko, sezam, 1-2 łyżki mąki i doprawiamy do smaku. Możemy zrobić panierkę z mąki owsianej i sezamu i przed smażeniem obtoczyć każdy kotlecik. Smażymy na oliwie. SMACZNEGO!