P1080200a (Kopiowanie)Składniki:

  • 200 gram ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka
  • jajko
  • mąka z ciecierzycy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • mielona kolendra i kumin
  • oliwa

Działamy:

  1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc.
  2. Następnie gotujemy w wodzie ( już w świeżej) do miękkości, studzimy i rozdrabiamy blenderem.
  3. Cebulę bardzo drobno kroimy i podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem i marchewką startą na tarce o grubych oczkach. Studzimy
  4. Teraz do ciecierzycy wrzucamy nasze podsmażone warzywa, jajko, pokrojoną pietruszkę i przyprawiamy do smaku.
  5. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i dokładnie wszystko mieszamy.
  6. Formujemy kotleciki, panierujemy w odrobienie mąki i smażymy. SMACZNEGO!