P1140182a (Kopiowanie)Składniki:

  • pół kalafiora lub jeden mały
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • świeży koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko (zamiast jajka można dodać mąki ziemniaczanej)
  • sól, pieprz
  • kurkuma, curry (po pół łyżeczki)
  • garam masala (pół łyżeczki)
  • ostra i słodka papryka
  • prażony sezam
  • olej kokosowy do smażenia
  • mąka żytnia do obtoczenia

Działamy:

Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Lekko rozgotowujemy. Studzimy. Kalafiora i kaszę jaglaną rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, koperek, jajko, uprażony sezam, przyprawy i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy nasze kotleciki, obtaczamy w mące żytniej i smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO!