20150721_065209 (Kopiowanie)Pierwszy raz jadłam ten omlet w Barcelonie, na ciepło lub na zimno w bułce….Postanowiłam zrobić własną wersję….zrobiłam i rozsmakowałam się….Polecam:)

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • średnia cebula
  • pietruszka lub kolendra
  • 1-2 łyżki śmietany\jogurtu greckiego
  • kurkuma, sól, pieprz, ostra papryka\chilli,
  • parmezan lub mozzarella, oliwa.

Działamy:

Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno.

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe i cienkie kawałeczki.

Cebulę podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy tak 10-15 minut żeby ziemniaki trochę zmiękły. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka mieszamy z pokrojoną pietruszką i śmietaną. Dodajemy trochę parmezanu a następnie dodajemy ostudzone ziemniaki z cebulą i przyprawiamy.

Całą zawartość wykładamy do żaroodpornego naczynia lub specjalnej patelni (można trochę wysmarować oliwą) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni tak na 15 minut. Po 10 minutach posypujemy startym parmezanem. Nasz omlet powinien urosnąć i ładnie się zarumienić. SMACZNEGO.