IMG_20171005_092213a (Kopiowanie)Moja owsianka deLuxe, czyli płatki owsiane gotowane na mleku kokosowym, z duszonymi jabłkami w cynamonie z dodatkiem rodzynek i żurawiny oraz pyszny mus śliwkowo- czekoladowy a całość posypana prażonymi pestkami dyni, słonecznika oraz płatkami migdałowymi. Pyszny i pożywny początek dnia!

Składniki:

  • płatki owsiane (1 szklanka)
  • mleko kokosowe
  • jabłko
  • kilka śliwek
  • garstka rodzynek i żurawiny
  • cynamon
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • pestki dyni, pestki słonecznika
  • płatki migdałowe
  • woda
  • pół łyżeczki brązowego cukru lub syropu z agawy

Działamy:

Płatki owsiane zalewamy zimną wodą, aż do jej wchłonięcia a nastepnie gotujemy z dodatkiem mleka kokosowego do miękkości. Wszystko zależy czy lubimy gęstą czy rzadką owsiankę.

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę a następnie dusimy z małą ilością wody, tylko tyle, żeby jabłka nie przywarły do garnka. Dodajemy cynamon, wypłukane rodzynki oraz żurawinę. Jabłka powinny być miękkie, ale pozostać w całości.

Śliwki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki i dusimy z małą ilością wody i cukru (jeśli są słodkie, pomijamy ten składnik). Gotujemy do miękkości. Studzimy chwilę i blendujemy a następnie dodajemy gorzką czekoladę.

Pestki dyni, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

Składamy całość: nakładamy naszą owsiankę do miseczki, nakładamy jabłka, polewamy musem i posypujemy naszą mieszanką pestek i migdałów (można też dodać orzechy np włoskie). Gotowe. SMACZNEGO!

Nasza baza, czyli owsianka nie zawiera cukru, dlatego dodatki powiny być słodsze i bogatsze. Możemy dodać świeże owoce lub suszone, wszystko zależy od tego, co lubimy:)