P1130535a (Kopiowanie)Lubicie pasztety? Bo ja bardzo:) Ten jest bez mięsa, ale jego smak jest niewiarygodny. Sami się o tym przekonajcie:)

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pora lub 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pietruszka/lubczyk
  • żurawina suszona
  • 4- 5 pieczarek
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka, słodka, ostra, chilli)
  • łyżka ajvaru łagodnego lub pikantnego (ale niekoniecznie). Jest to pasta z papryki i bakłażana.
  • oliwa, olej kokosowy

Do dzieła:

Soczewicę razem z kaszą jaglaną płuczemy a następnie gotujemy do miękkości i do wyparowania całej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie pieczarki. Por drobno kroimy a następnie podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy naszą marchewkę z pieczarkami i jeszcze chwilę smażymy do miękkości, odstawiamy do przestudzenia.

Teraz łączymy całość: Do naszej masy jaglano-soczewicowej dodajemy podsmażone warzywa, drobno pokrojoną pietruszkę, małą garstkę umytej żurawiny, następnie całość doprawiamy do smaku, dodajemy trochę oliwy i łyżkę ajvaru i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Wykładamy naszą masę do foremki wysmarowanej oliwą (u mnie jest to forma silikonowa) i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni (góra-dół) na godzinę. Po tym czasie można sprawdzić wykałaczką. Studzimy i zajadamy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!