P1060929a (Kopiowanie)Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2-3 kajzerki, mleko lub woda
  • 3 jajka, 1 cebula, czosnek
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek, ostra papryka
  • olej/oliwa.

Działamy:

  1. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno kroimy a następnie wszystko podsmażamy na oliwie (dodajemy też czosnek) do momentu wyparowania całej wody z pieczarek.
  2. Bułki moczymy w mleku lub w wodzie a następnie dobrze odciskamy.
  3. Do przestudzonych pieczarek z cebulą dodajemy bułkę, żółtka, następnie doprawiamy do smaku i wszystko blendujemy na jednolitą masę.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy naszą masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą/olejem i pieczemy około godziny. Najlepszy jest z ogórkiem lub ćwikłą. SMACZNEGO.