10420101_1403977279897255_2820648795548852499_n

ciasto ( porcja dla 1/2 osób):

  • 1,5 szklanki mąki (czasem robię wersję z mąką pełnoziarnistą 3 ziarna i orkiszową lub kupuję specjalną mąkę do pizzy typu „00″),
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 gram drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • zioła prowansalskie jako dodatek:) .

to działamy:

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i mieszamy, następnie dodajemy oliwę, cukier, sól i mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy, najpierw łyżką a potem rączkami:) Odstawiamy w ciepłe miejsce – najlepiej na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto i formujemy cienkie placki lub grube, jak kto lubi:))))) Piekarnik rozgrzewamy do tem.230-250 stopni i pieczemy z ulubionymi składnikami:)))

Mój sos na pizze:

  • pomidory świeże lub z puszki lub kartonu (najlepsze takie, gdzie jest 100% pomidorów, bez żadnych dodatków – ja kupuje włoskie w kartonie),
  • czosnek, cebula,
  • świeża bazylia (lub suszona), oregano,
  • oliwa, sól, pieprz,
  • trochę cukru i kawałek kory cynamonowej.
  • Smażymy, dusimy a na końcu wszystko blendujemy:) SMACZNEGO. 10847998_1403977276563922_5407727115389857527_n