P1060950a (Kopiowanie)Placki cukiniowo-marchwiowo-ziemniaczane z sosem czosnkowym – wyszły naprawdę pysznie…palce lizać :)

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 duża marchewka lub dwie małe
  • 3-4 ziemniaki
  • czosnek, 2 jajka, świeży koperek
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej
  • sól, pieprz, ostra papryka, oliwa lub olej
  • pestki dyni oraz pestki słonecznika.

Działamy:

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odciskamy i pozbywamy się nadmiaru soków z warzyw. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, czosnek, świeży pokrojony koperek, pestki dyni, pestki słonecznika, doprawiamy do smaku, mieszamy i smażymy:)

Sos czosnkowy:

jogurt mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy czosnek (ile kto lubi), świeżą bazylię, kolendrę, doprawiamy solą, pieprzem i gotowe :) SMACZNEGO!