P1110412 (Kopiowanie)Dziś placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami, są naprawdę syte i pyszne:)

Składniki na placki:

  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1-2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
  • sól, pieprz, oliwa/olej do smażenia

Ilość cebuli i mąki zależy od ilości ziemniaków. Ja osobiście nie lubię zbyt dużo mąki, dodaje tylko tyle, żeby placki się nie rozwalały podczas smażenia.

Farsz z pieczarek:

  • kilka pieczarek
  • cebula
  • świeża lub suszona pietruszka ( można też dodać lubczyk czy czosnek niedźwiedzi)
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej kokosowy

Działamy:

Pieczarki myjemy i obieramy a następnie ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach lub po prostu blendujemy:) Całość podsmażamy aż do utraty całej wody  z pieczarek, przyprawiamy i odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie blendujemy razem z cebulą. Dodajemy mielony len, mąkę, oraz przyprawiamy do smaku.

Jeśli ziemniaki mają zbyt dużo wody, to odsączamy z nadmiaru:)

Teraz smażenie: Rozgrzewamy patelnię z oliwą/olejem, łyżkę naszej masy ziemniaczanej rozprowadzamy na patelni robiąc placuszek, dodajemy łyżeczkę pieczarek a następnie znowu trochę masy ziemniaczanej pokrywając farsz i formując piękny placek:) Smażymy po obu stronach na złocisty i piękny kolor. Powinny być chrupiące z zewnątrz a w środku mięciutkie. Całość możemy posypać świeżą pietruszką lub zrobić sos np jogurtowo ziołowy z czosnkiem. SMACZNEGO.