P1080108a (Kopiowanie)Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • majeranek, rozmaryn
  • czosnek, czerwone wino

Działamy:

Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i oliwą. Odstawiamy tak na 2- 3 godziny. Po tym czasie podsmażamy chwilę z dwóch stron na odrobinie oliwy i zalewamy małym kieliszkiem czerwonego wina. Wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego i polewamy sokiem z patelni. Na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu i kawałki czosnku. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (wszystko zależy od wielkości i grubości naszej polędwiczki). 10 minut przed wyjęciem odkrywamy mięso do ładnego zarumienienia. Mięso powinno być soczyste i różowe. SMACZNEGO.