P1110634 (Kopiowanie)

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki sezamu + trochę do obtoczenia
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • kilka daktyli
    http://www.najlepszedaktyle.pl

  • kilka orzechów laskowych
  • syrop daktylowy/z agawy/ lub miód. Ja dodałam trochę syropu daktylowego
  • łyżeczka 100% masła orzechowego

Do dzieła:

Sezam, pestki słonecznika i dyni podprażamy na suchej patelni. Ma być ładny złoty kolor sezamu, ale uwaga żeby nie przypalić, bo będzie gorzki. Studzimy chwilę.

Teraz naszą podprażoną mieszankę plus orzechy i daktyle blendujemy do momentu rozdrobnienia wszystkich składników a zwłaszcza orzechów i daktyli. Następnie do naszej masy dodajemy trochę syropu daktylowego i łyżeczkę masła orzechowego, mieszamy i formujemy małe kulki. Obtaczamy w sezamie i gotowe.

Rada: Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie kulki, to dodajemy więcej daktyli lub syropu. Wszystko zależy o nas i od naszej pokusy. Smacznego!