untitled-2a (Kopiowanie)Śledzie z pieczarkami i cebulką ( dzięki Ania Ś za przepis) – musze przyznać że nie przepadam za śledziami, ale ta wersja bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić i przekazać dalej:) Teraz przed świętami jest to idealny przepis, niby zwykły i prosty ale za to jaki pyszny i niecodzienny zarazem:) Polecam…

Składniki:

  • 0,5 -1kg (wedle uznania) pieczarek
  • 3 – 4 cebule (w zależności od wielkości)
  • 6 - 8 szt solonych płatów śledziowych
  • oliwa/olej ryżowy
  • sól, pieprz, papryka ostra

Działamy:

Płaty śledziowe moczymy w mleku lub w wodzie, najlepiej przez całą noc.

Cebulę  kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju ( w tym wypadku nie żałujemy, w końcu to śledzie), do tego dodajemy  pokrojone w drobną kosteczkę umyte wcześniej pieczarki i podsmażamy, aby  odparować całą wodę z pieczarek. Wszystko razem  dusimy i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Studzimy.

Płaty  kroimy na kawałki ok 3-4cm długości a następnie przekładamy warstwami – pieczarki z cebulą, śledzie w kawałkach, pieczarki z cebulą, itd.

Najlepiej, aby tak przygotowane śledzie postały przynajmniej noc w lodówce i przeszły aromatem cebulki z pieczarkami. SMACZNEGO!