IMG_20170926_095701a (Kopiowanie)..i jest, w końcu zrobiłam swoją wersję szakszuki. Jest pyszna, warzywna, ciepła, pachnąca, no i smaczna oczywiście:)

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, ale także arabskiej i izraelskiej:)

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok.200 ml dobrej pulpy pomidorowej
  • sól, pieprz, słodka papryka, kumin mielony
  • cukier
  • świeża natka pietruszki
  • 2-3 jajka
  • oliwa do smażenia

Działamy:

Przygotowujemy składniki, a więc: kroimy cebulę w drobną kostkę, paprykę kroimy w większe kawałki,  pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wykładamy paprykę i dłuższą chwilę podsmażamy, następnie dodajemy cebulę i mieszamy, potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Chwilę całość smażymy. Dodajemy naszą pulpę pomidorową, łyżeczkę cukru, łyżkę słodkiej papryki, kopiastą łyżkę kuminu, sól i pieprz do smaku. Całość chwilę dusimy. Wybijamy na środek dwa jajka i przykrywamy, aż jajka ładnie się zetną. Posypujemy świeżą natką pietruszki i zajadamy z pysznym chlebem posmarowanym masłem lub hummusem. SMACZNEGO!