IMG_20171123_133855a (Kopiowanie)…tym razem tarta porowa z serem lawendowym na cieście francuskim….wygląda kolorowo i pysznie:)

Składniki:

  • 1 duży por
  • 1 czerwona papryka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu typu greckiego
  • świeża pietruszka
  • kawałek sera gouda lawendowego
  • kawałek sera mozzarella (twarda)
  • sól, pieprz, chilli, słodka papryka
  • olej/oliwa
  • ciasto francuskie (tym razem ze sklepu, ale obiecuję, że następnym razem będzie ciasto własnoręcznie zrobione)
  • forma do tarty

Działamy:

Pora myjemy, cienko kroimy i podsmażamy na oliwie. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pora,  następnie pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i przeciśnięty czosnek. Wszystko podsmażamy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto francuskie przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Studzimy.

Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy świeżą pietruszkę, nasze sery (może być drobna kostka lub starty na dużych oczkach), przestudzone pory z dodatkami i doprawiamy do smaku. Wylewamy całą zawartość na przestudzone ciasto francuskie, posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut (180 stopni). Tarta powinna być ładnie zarumieniona:) SMACZNEGO!