_DSC0451a (Kopiowanie) _DSC0459a (Kopiowanie)Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraków – kurde wyszły naprawdę przepyszne – polecam:)))))

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 3-4 małe buraki, jajko,
  • świeża pietruszka,
  • prażony sezam, prażone pestki słonecznika (według uznania),
  • 2 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki oliwy,
  • 3-4 łyżki mąki ( ja dodałam orkiszową),
  • czerwona cebula, sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, imbir ( jeśli ktoś lubi).

Działamy:

Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. . Formujemy nasze burgery i wkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie czasu pieczenia delikatnie obracamy na drugą stronę do ładnego przyrumienienia. Podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami lub z ulubioną sałatką lub surówką. SMACZNEGO!