10848031_1420713171556999_4250979913098863631_n

Zaczynamy od klopsów:

  • ok 0,5 kg mięsa wołowego (oczywiście mielonego)
  • mała cebula, 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz, świeża pietruszka

Do mięsa dodajemy wszystkie składniki (cebulę, czosnek i pietruszkę blendujemy), mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy.

Sos:

Składniki:

  • orzechy ziemne (bez soli), orzechy nerkowca, płatki migdałowe,
  • kurkuma, curry, garam masala, chilli, liście kaffir,
  • sól, pieprz, mleko kokosowe, woda
  • świeża (lub suszona) kolendra.

Działamy:

orzechy ziemne i orzechy nerkowca z częścią mleka kokosowego blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy trochę curry, kurkumy, garam masali i liście kaffir i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy naszą masę orzechową i resztę mleka kokosowego, chilli i trochę wody. Gotujemy chwilkę a następnie wrzucamy nasze gotowe klopsy i tak jeszcze gotujemy na małym ogniu 15-20 minut a następnie dodajemy sól, pieprz, świeżą kolendrę i płatki migdałowe.  Jeśli będzie zbyt gęste to dodajemy jeszcze trochę wody i chwilę gotujemy, próbujemy do smaku i gotowe.

Gotujemy teraz ryż, składamy całość i podajemy. SMACZNEGO.